Hvordan sammensætter jeg bedst min altankasse?

Det spørgsmål er nok det hyppigste hos os. For hvilke planter går godt sammen og hvad skal du være opmærksom på, når du vælger planter til din altankasse. Jeg giver her en lille gennemgang af, hvad du bør have in mente, når du sammensætter din altankasse.

 

1. Det er ikke farligt

Du må aldrig være bange for, at du gør noget galt, når du sammensætter din altankasse. Sørg for at tage udgangspunkt i, hvad du godt kan lide – Det er dine planter og dig, der skal nyde dem!

 

Lavendel-9

2. Vælg efter type

Du kan vælge at være opmærksom på, om du vælger prydplanter eller krydderurter. Krydderurter er spiselige planter, som du kan bruge i madlavningen.

Det kan være en fordel at vælge en altankasse med spiselige urter og en altankasse med prydplanter, så du er sikker på, at have noget lækkert, både til øjet og maven.

Det kan dog være gavnligt at plante nogle blomster, såsom lavendel, tæt ved dine krydderurter. Lavendel er ikke kun smuk og sanselig – den er også funktionel, da den kan være med til at holde myg og skadedyr væk.

 

3. Vælg efter levetid

Nogle planter er etårige, andre er flerårige. Det kan derfor være praktisk at plante etårige planter sammen i én altankasse og flerårige i en anden altankasse. Så slipper du for, at skulle plante enkelte planter om i altankassen, efter én sæson. Alternativt kan du vælge nogle slags i en altankasse og en anden slags i en krukke. Hvis du bruger meget rosmarin, så kan det være en fordel at have rosmarin i en krukke og andre krydderurter i altankassen.

Jeg er personligt vild med den friske smag, som krydderurter kan tilføre min mad. Derfor vil jeg også allerhelst have én af hver krydderurt inden for rækkevidde, når jeg kokkererer. Jeg er dog opmærksom på, hvilke planter jeg vælger i mine forskellige altankasser og krukker.

Jeg har her listet nogle af vores planter fra ’Sammensæt Selv’ og inddelt dem efter deres levetid. Se alle planter i ’Sammensæt Selv’, og læs mere om de enkeltes levetid og pasning.

krydderogblomst
Se hele udvalget her… 

 

Krukke eller altankasse?

Du har nu en idé om, hvilke planter du godt kunne tænke dig. Så nu er spørgsmålet bare, hvilke planter, der trives bedst i krukker, og hvilke du kan have i altankassen.

Jeg har selv cherrytomater og chili i krukker, da de bliver for store til altankassen. Tomater er for mig et must om sommeren. Herudover kan du også overveje, om du har en krydderurt, som du bruger igen og igen i din madlavning. Det er altid rart at have rigeligt!

Mynte har en tendens til at vokse meget. Hvis du gerne vil have fuld kontrol, så kan du vælge at plante den i krukke eller sørge for at bruge rigeligt med mynte – Prøv at lave en lækker og frisk mynte the.

 

5. Planter in crime

Der er selvfølgelig nogle planter, som går rigtig godt sammen. Vi har lavet nogle altankasser, som gør det nemt for dig at finde planter, som går godt sammen.

Om sommeren sørger jeg altid for at have Grillkassen, så jeg er klar til sommerens grillretter. Jeg har også gerne Klassikeren, som går perfekt til det kolde frokostbord. Der findes ikke noget bedre end at kunne klippe sin egen pynt til rugbrødsmadderne.

grillogklas

6. Sammensæt selv

I vores Sammensæt Selv’-univers kan du læse meget mere om de enkelte planter og deres behov. Her kan du se, hvor planterne gerne vil placeres, og hvornår de spirer og blomstrer.

Du kan også se, hvilken placering de gerne vil have, og hvordan de skal vandes. Deres placering har indflydelse på, hvor hurtigt de vokser. Men hvis du gerne vil have oregano på din nordvendte altan, så skal det nok gå!

 

Jeg håber, at du har fundet inspiration til din altan – og husk, at det kan ikke gå helt galt, så længe du vælger dine favoritter.

 
Mange hilsner

Michala