GRØNT ARBEJDSMILJØ – GLADERE MEDARBEJDERE

Banner5 

Af: Kathrine Glargaard Andersen

Grønne planter skaber gladere mennesker og bidrager beviseligt til et sundere og mere produktivt arbejdsmiljø. Men hvordan påvirker de grønne venner egentlig vores humør og dagligdag, og hvorfor er det så vigtigt, at invitere naturen indenfor som en del af indretningen på en arbejdsplads?

Greenify har talt med Seniorspecialist i planteteknologi ved Teknologisk Institut, Katrine Heinsvig Kjær, som i øjeblikket arbejder på et projekt om luftrensende planter. Katrine ved om nogen hvilken effekt, grøn indretning har på vores dagligdag, humør og trivsel generelt. Planter har en større indvirkning og påvirker os væsentligt mere, end hvad vi lige går og tror …

Grøntarbejdsmiljø2

5 PLANTEFACTS FRA EKSPERTEN

1.  Planter forbedrer indeklimaet og øger luftfugtigheden
“Planter kan øge luftfugtigheden i et rum, hvis de har nok tilgængeligt vand ved rødderne (er velvandede). Her optages vandet og transporteres op i bladene og afgives til det omgivende miljø i form af vanddamp via porer på bladenes overflade. Effekten afhænger bl.a. af plantens størrelse i forhold til rummet.”

2.  Grønne planter virker støjdæmpende og skaber et roligt miljø
“Videnskabelige studier har vist, at planter kan virke mere støjdæmpende end gipsplader – nogle planter er endda næsten lige så støjdæmpende som et tæppe. Andre studier viser, at planter skaber et beroligende miljø og reducerer stress.”

3.  Mennesker trives bedre med planter omkring sig
“Det er der vist ikke den store tvivl omkring. En teori går på, at planter signalerer vand, mad og beskyttelse, og på den måde påvirker menneskers underbevidsthed.”

4.  Grønne planter afhjælper fysiske og psykiske dårligdomme i arbejdsmiljøet
“Der findes studier, som viser en positiv effekt af planter i arbejdsmiljøet, både i forhold til fysiologiske målinger som blodtryk, hovedpine, tørhedsfornemmelse i munden og i ansigtshuden, samt hoste ved udførsel af bestemte opgaver. Flere af studierne peger på, at det er den psykologiske fornemmelse af, at få det bedre med planter 
i rummet i højere grad end, at det er en direkte fysisk effekt af planternes tilstedeværelse.”

5.  Stueplanter renser luften
“I 1980’erne forskede det amerikanske rumforskningscenter, NASA, i stueplanters effekt på mennesker og fokuserede på at dokumentere potteplanters luftrensende effekt. Her blev det bevist, at planter kan fjerne en række problematiske kemiske stoffer fra luften. Senere er det vist, at effekten afhænger af bestemte parametre, f.eks.: plantens væksthastighed og bladareal, pottens størrelse og vandindhold, og sammensætningen af mikroorganismer i vækstmediet.“

 MereNysgerrig?

HVAD OPLEVER ARBEJDSPLADSERNE?

Studier viser, som nævnt, at planter stimulerer arbejdsglæden, øger koncentrationsniveauet, reducerer stress og fremmer kreativiteten. Men hvad oplever folk på arbejdspladserne egentlig selv? Vi har spurgt tre virksomheder om, hvad grøn indretning betyder for dem, samt hvordan en planteserviceordning som Greenify kan hjælpe med at opfylde ønsket om et grønt og inspirerende arbejdsmiljø.

 

SOHO/NOHO

NOHO

“Vi er et kontorhotel, der samler på glade beboere. En stor del af vores dogme er, at skabe et arbejdsklima og -miljø ud over det sædvanlige. Vi tror på, at omgivelserne er meget vigtige for vores beboeres arbejdsglæde og ditto produktivitet.

For os er det vigtigt, at tænke planter ind som en del af indretningen på arbejdspladsen. Greenify har hjulpet os til at finde det helt rigtige match af planter og krukker til vores arbejdsplads stil og atmosfære. Greenify leverer hele løsningen, hvilket sikrer os nem og smidig adgang til flotte planter. Udvalget er nøje sammensat, så det matcher tiden lige nu og ikke mindst os som kunde.

Det betyder noget for os, hvordan udefrakommende oplever vores kontormiljø. Det er vigtigt for os, at sende et signal om, at vi er bevidste om og sætter en ære i, at indrette os exceptionelt. Her er planter uundværlige.” 

– Receptionen

 

Flying Tiger

“Inden Greenify havde vi egne planter, som blev passet af en ekstern. Vi brugte for meget tid og penge på udskiftning og tage stilling til hvad og hvornår, der skulle skiftes. Greenifys grønne planter skabte vild jubel blandt medarbejderne, da vi startede op, og de gav en tydelig opgradering af vores indretning og arbejdsomgivelser. De grønne planter fuldender look’et på vores kontorer – og er uden tvivl godt for indeklimaet.

Et pænt og indbydende kontor med planter gør vores medarbejdere glade og stolte over arbejdspladsen. Desuden kommenterer gæster ofte på vores hus og indretning generelt. Grønne planter fuldender og støtter op omkring møblerne og den øvrige indretning og gør helhedsindtrykket af arbejdspladsen endnu bedre. Hvis jeg skal indrette kontor igen i fremtiden, vil jeg klart tænke planter endnu mere ind, som en naturlig del af indretningen.”

– Pia, Office Manager

 

Baker Tilly

BakerTilly

“Greenify var gode til at afdække vores behov og skabe netop det miljø, som vi gerne ville have på vores kontor. Med den brede vifte af muligheder (store planter, vinduesplanter samt plantevægge) har vi fået skabt et rigtig fint ”liv” her, som vi ikke selv skal røre en finger ved i kraft af, at vi benytter os af den meget velfungerende planteservice. For os var det en meget optimal løsning, så vi ikke skulle bruge tid på at passe og pleje de ellers mange planter, vi efterhånden har.

Mit indtryk er, at planterne skaber liv på kontoret og glæde ved medarbejderne samt kunder på vores ellers meget minimalistiske kontor. Vi er rigtig glade for Greenify som planteservice, da det for os er noget, der bare fungerer som det skal – både ved besøgene af gartneren, men også hvis der opstår andre spørgsmål til f.eks. kundeservice. Generelt er Greenify rigtig imødekommende og kompetente indenfor deres fag.”

– Fie, receptionist